Norwich: Biar jasa jadi kenangan

Menggenderai sebuah pasukan yang dikenali dunia sebagai pakar jatuh dalam kotak penalti dan gemar menjaringkan gol dari sepakan percuma bukanlah mudah. Apalagi ramai yang menggelarnya sebuah pasukan yang sentiasa dipelihara pengadil, keputusan yang dibuat Van Gaal bukan mudah.

Di sebalik keputusan untuk menguruskan pasukan ini, Van Gaal sebenarnya telah melalui liku-liku hidup yang sukar dan penuh ranjau. Namun insan ini percaya dan berjaya membuktikan pada dunia bahawa beliau adalah manusia yang layak dipuji.

Rentetan kejayaan silam membuktikan Van Gaal bukanlah calang-calang orang. Menguasai Bundesliga, La Liga, Eropah, dan macam-macam lagi… semuanya telah dikecap Van Gaal. Jaminan piala adalah kemestian jika Van Gaal dilantik sebagai pengurus.

Namun lain halnya dengan pasukan terbaru yang diurus Van Gaal. Kesemua taktik, falsafah, dan rencananya tidak menjadi. Ketika menjawab soalan kami di whatsapp call, beliau berkata, 

“Semuanya sudah saya rancang dan fikirkan, tapi bila nak buat memang tak boleh. Saya naik hairan dan ajaib. Macam kelab ni tak ada berkat.”

Di mana silapnya? Adakah pasukan ini memang perlukan pembelaan dari pengadil dan ihsan penalti? Adakah Smalling perlu bermain sebagai penyerang? Atau adakah punca semua ini kerana Ashley Young makan tahi burung?

Walau apa pun jawapannya, kita semua pasti bahawa Van Gaal adalah pengurus yang bijaksana dan arif tentang bolasepak. Seluruh pasukan harus terus yakin dan meneruskan falsafah beliau. Kejayaan pastinya semakin hampir.

Buat semua peminat kelab tersebut, ingatlah kata pujangga ini,

Glory glory!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s