Run for fun (lemang)

Hari ini aku terpaksa beriadah. Musim perayaan yang sedang melanda membuatkan badan aku semakin kembang. Walaupun aku sudah sediakala mempunyai saiz perut yang agak maju, namun aku sentiasa menganggap diriku seseorang yang berbadan langsing dan punyai perut tegap.

Selesai memakai kasut dan melakukan regangan otot, aku menyalakan aplikasi di telefon pintarku. Aplikasi ini membantu aku merekodkan sejauh mana aku berlari dan berapa banyak kalori yang terbakar. Aku harap orang yang membuat aplikasi ini masuk syurga.

Beberapa minit kemudian, aku sudah boleh dilihat berlari di atas jalanraya. Menyusuri perumahan dan tepi longkang, aku dilihat begitu bergaya melakukan larian. Harus diingat aku pernah memenangi acara pecut 100 meter di kalangan rakan setaman. Larianku begitu kencang dan temponya rata. Tiada tanda-tanda aku akan penat, riak wajahku tenang seperti Usain Bolt. Sayangnya 300 meter selepas itu aku sudah berjalan sambil memegang dada.

Selepas berfikir, aku menyalahkan rendang ayam dan lemang. 

Kendati begitu, aku tidak patah semangat. Seinci demi seinci, meter demi meter, kilometer demi kilometer, akhirnya aku berjaya menamatkan larian dengan sebuah jarak yang tidak boleh aku beritahu di sini.
Malang seribu kali malang, ketika mahu menaiki tangga ke rumah, aku terbau jiranku memasak serunding kelapa. Aku amat pasti dan yakin ini adalah serunding kelapa kegemaranku sejak kecil.

Walaupun baru sahaja habis berlari dan berazam untuk langsing, aku kini mengidamkan lemang yang dipasangkan serunding kelapa. Aduh… enak sekali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s