Suasana perlumbaan di Cameron Night Run 2019 (CAMRUN)

Tepat jam 12:30 malam, aku dan isteriku turun ke Padang Awam MDCH, Tanah Rata. Garisan mula untuk Cameron Night Run di situ. Cuaca ketika itu sejuk dengan angin dingin yang bertiup dari Banjaran Titiwangsa. Sudah ada ramai orang di situ, seperti pesta. Ada yang beratur untuk menangkap gambar, ada yang sedang memanaskan badan, ada juga yang sedang swa-foto.

Sebelum memulakan larian jam 1 pagi, aku mengingatkan isteriku supaya berlari dengan penuh cermat. Dia akan berlari 10km pada jam 2 pagi.

Beberapa minit selepas larian bermula, hujan turun. Mula-mula renyai, namun semakin lebat. Suhu kini di bawah takat beku. Ditambah pula dengan kelajuan angin yang bertiup, aku merasakan seolah berada di Tasik Baikal, Russia ketika musim dingin. Mujurlah aku membuat keputusan tepat dengan membeli baju penghadang angin (windbreaker) di saat akhir. Suhu badanku kini naik kepada 18 darjah selsius dan hangat kembali untuk selesa berlari.

Begitu tenang dan nyaman Tanah Tinggi Cameron di waktu dinihari. Sesekali anjing menggonggong memecah kesunyian malam. Unggas dan mergastua bersahutan menambah sensasi kawasan hutan. Untuk larian Cameron Night Run, urusetia menjaga dengan sangat cekap, dan ditambah bantuan penguatkuasa. Acara malam itu sangat terkawal. Pendek kata, memang layak dipuji.

Sebelum berpatah balik kira-kira di KM10, keadaan agak parah bagiku dengan pendakian yang begitu enak. Jiwaku meronta untuk berjalan kaki dan aku turutkan sahaja. Lagipula jam menunjukkan denyutan jantungku di tahap maksimum.

Di KM18, aku mulai longlai. Namun berkat lagu N’Sync – I’ll Never Stop yang bermain di kepala, aku gagahi juga ke garisan penamat.

Sampai garisan penamat, isteriku sedang menunggu dengan telefon di tangannya. Selepas beraksi untuk jurukamera di garisan penamat, aku mendapatkan isteriku dan kami tersenyum berpandangan satu sama lain.

Begitu manis percintaan ini. Ohhhh.

Kami pulang ke hotel berpegangan tangan dan bangun pada jam 8:30 pagi lantas memakan nasi lemak strawberi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s