Bulan tidak bermadu di Sri Serdang

Hari ini tidak seperti hari-hari yang lain. Hari ini saya mula bercuti panjang untuk sebuah urusan yang mendebarkan. Urusan ini adalah titik pemula kepada sebuah tirai kehidupan yang lain.

Jadi pada hari ini saya bangun agak lewat daripada kebiasaan. Ketika orang lain berpusu-pusu ke pejabat, saya masih dibuai enaknya bayu dingin yang bertiup dari pendingin hawa. Saya bangun lantas bersiap untuk ke Sri Serdang. Saya perlu ke sana kerana ini adalah sebahagian daripada perkara yang perlu diselesaikan untuk menghadapi urusan besar nanti.

Kendatipun terik denting matahari membakar lengan namun saya tenang ditiup sepoi-sepoi khatulistiwa dan menuju Sri Serdang sambil menyanyikan lagu-lagu keroncong. Adakala saya bersiul menandakan hati saya berdetak dengan benar-benar penuh kegirangan.

Sesampainya di kedai tersebut, saya mula berbincang, tawar-menawar dan membulatkan pendapat antara saya dan pekedai. Alhamdulilah kami sepakat dan urusan ini dijalankan dengan penuh muhibbah. Sambil menunggu pekedai membereskan permintaan, saya kembali mengkeroncongkan hati yang masih dihembus aura kegembiraan.

Namun sayang ketika urusan telah selesai, pekedai itu tiada wang kecil untuk dikembalikan kepada saya. Mujurlah saya memang terkenal sebagai manusia berhati bersih. Saya lantas menawarkan untuk membeli sesuatu di kedai sebelah supaya dapat memberi wang kecil.

Saya langsung keluar menuju ke kedai buah-buahan dan membeli manilkara zaporta atau lebih mudah dipanggil buah ciku. Kemudian kembali ke kedai dan menyelesaikan jual-beli.

Di bakul motor, saya punyai buah ciku yang segar dan amat enak dimakan ketika cuaca panas. Sambil menunggang, saya memasukkan satu-persatu potongan buah ciku ke dalam mulut. Begitu nikmat sekali hidup ini dan sempat saya berfikir adakah firaun di zaman silam pernah makan buah ciku ketika berkelana di tengah gurun.

Anda pernah makan buah ciku di atas motor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s