Bantu membantu amalan mulia

Khairul terkedu. Permintaan temannya untuk membawa isteri bersama ke China agak berat untuk dipersetujui. Namun atas dasar kawan, dia mengangguk.

“Bolehlah,” kata Khairul kepada Ikram.

Ikram gembira bukan kepalang. Hasrat hatinya untuk ke China bersama isteri akhirnya tercapai. Sudahlah dia tidak mengeluarkan modal, malah dapat berjalan jauh melihat cupak gantang negeri orang. Perkhabaran ini lantas diberitahu kepada Intan, isterinya yang sedang menunggu sambil tersenyum. Mereka sudah bersedia untuk kecewa namun apalah salahnya mencuba. Untung sabut timbul, untung batu…

Pada tarikh yang dijanjikan, Khairul, Intan, dan Ikram terbang ke China. Segala perbelanjaan ditanggung Khairul. Khairul tidak kisah kerana baginya manusia yang mahu berjaya perlu berani berbelanja dan mengeluarkan modal. Setidaknya inilah kata-kata perangsang oleh pakar motivasi tersohor.

Di China, mereka bertiga berjalan ke gedung-gedung yang menjual kain murah. Khairul menunjukkan kepada Ikram lokasi dan tempat khas untuk membeli kain. Kain yang dibeli nanti akan dibawa pulang ke Malaysia, dipotong dan dijahit menjadi baju kurung, kebaya, tudung, baju kelawar, dan lain-lain. 

Khairul sudah membuat rencana yang rapi. Keuntungan antara mereka akan dibahagi sama-rata. Walaupun Ikram tidak mengeluarkan modal dan tidak tahu berniaga serta tidak mempunyai mata pencarian tetap, Khairul sudah maklum dan bersedia untuk membantu temannya. Bagi Khairul, semangat setiakawan adalah lebih terutama. 

Mereka pulang setelah selesai membeli-belah dan berjalan di Tanah Besar. 

Segala persiapan dilakukan. Aidilfitri bakal menjelang dan ini adalah masa yang baik berniaga pakaian wanita. Wanita memang dicipta untuk berbelanja dan wanita jugalah punca Leornado Di Caprio berlakon filem Blood Diamond.

Aidilfitri menjelang, dan gerai mereka akhirnya tamat berniaga. Khairul dengan senang hati melihat saki-baki barangan yang ada pada mereka. Khairul percaya dengan bilangan ini, wang yang mampu diraih mereka adalah lebih kurang 15,000 ringgit. Itupun setelah ditolak dengan modalnya. 

Namun Ikram yang dipercayai sepenuhnya oleh Khairul berkata banyak barangan yang tidak terjual. Ikram menunjukkan sedikit duit yang ada kepada Khairul. 

Khairul terkejut. 

Khairul berkerut. 

Khairul hairan. 

Khairul… 

“Ini je duit yang ada, Khairul.” kata Ikram dengan wajah sugul.

Khairul tersenyum dalam duka. Dia tahu apa sebenarnya yang terjadi.

Tiga bulan kemudian Ikram sentiasa berulang-alik ke China. Alhamdulilah berkat usaha dan niat suci murninya menjual pakaian yang mematuhi syariah membuahkan hasil. Bermodalkan sedikit wang yang dicarinya dengan usaha sendiri, beliau kini berdiri sama tegak dengan Menara Kuala Lumpur. 

Dicanangnya ke seluruh dunia beliau kini sudah berjaya dan tahu seelok-belok urusan perniagaan. Siapa yang mahu belajar dengan beliau, silalah tampil ke hadapan jangan malu jangan segan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s