Membanting kaki 18.5km

Sampai di arena larian, aku meletakkan motor berdekatan dengan garisan permulaan. Di Putrajaya atau di mana-mana, naik motor adalah satu nikmat. Ketika orang lain sedang berpusing mencari parkir, aku tenang menaiki pembahagi jalan dan meletakkan motor di kaki lima.

Ini adalah kali pertama aku masuk kategori 42km. Jadi, agak teruja apabila masuk ke kandang larian. Orang di luar sedang memandang dengan penuh rasa kagum. Mungkin benar mereka kagum, mungkin tidak. Terpulang. Ha-ha.

Aku memanaskan badan cukup dengan regangan otot yang ringan-ringan. Tidak perlu banyak kerana aku akan menggunakan beberapa kilometer pertama untuk mengepam darah ke seluruh otot badan.

Sebaik sahaja larian dimulakan, orang di kanan kiri bersorak. Aku memulakan jam GPS dan berlari.

Namun dengan kuasa Tuhan penguasa semesta, hujan turun mencurah disertai dentuman guruh dan halilintar. Larian terganggu. Stokin basah lencun, nafas sukar diatur. Kilat guruh berdentam-dentum mengingatkan aku kepada ahli keluarga dan isteri tercinta, namun perjuangan 42km akan aku teruskan. Tiada istilah menyerah apalagi cabaran yang bakal mendatang adalah lebih sukar.

Tetapi apakan daya, hasrat untuk bergelar marathoner terpaksa ditangguhkan. Putrajaya Night Marathon terpaksa dibatalkan kerana faktor keselamatan. Semua pelari harus pulang dan meneruskan kehidupan hari esok seperti kebiasaan.

Seterusnya, Malaysia Mountain Trail Festival! 36km, dengan keseluruhan pendakian sebanyak 2000 meter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s