Mengenang Istanbul

700km di atas permukaan bumi, sebutir kelodan memasuki ruang angkasa lantas terbakar. Di dalam selang masa beberapa saat, jejaknya hilang selepas meninggalkan percikan di udara. Hilang menjadi debu dan menjadi memori silam. Begitulah apa yang dirasakan oleh Paolo Maldini ketika di Istanbul. Impiannya seperti meteor yang bergeser dengan partikel gas dan hilang di udara.

Separuh masa pertama menyaksikan pasukannya bersinar, dan separuh yang lain sirna menjadi zarah dan tidak lagi dapat dilihat.

Sehingga ke hari ini Paolo Maldini masih tidak dapat tidur lena. Beliau sering terjaga dari tidurnya. Mengucap dia bangkit sambil peluh dingin menitis jatuh dari dahi.

Paolo Maldini masih tidak dapat menerima kenyataan apabila melihat Djimi Traore tersenyum penuh gembira memakai pingat bersalut emas di bumi para Nabi itu.

Andai dapat diputarkan masa, Encik Maldini mahu sahaja bersara lebih awal ketika 2004.

Steven Gerrard bukan sahaja mengetuai Liverpool mendapatkan 3 gol, malah dia melakukannya ketika berlawan dengan generasi emas AC Milan. Datok Alex Ferguson sendiri membuat tabik hormat kepada Stevie G ketika itu. Walaupun dia (Datok Alex Ferguson) hanya melakukan dari depan televisyen ketika memakai boxer dan singlet pagoda. Tangan kirinya menggenggam kuat alat kawalan jauh Astro.

Di bulan baik ini marilah kita mendoakan kemenangan berpihak kepada umat islam, Sadio Mane dan Mohamad Salah pada pagi Ahad nanti. Aminnnnn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s