Taru Menyan, kuburan tengkorak di sisi danau

Terletak di tepi Danau Batur yang sinonim dengan  Bali, Desa Trunyan ialah sebuah desa yang masih mengekalkan adat dan budaya sejak ratusan tahun dahulu. Pohon Taru Menyan yang tumbuh di perkuburan ini dikhabarkan sangat harum baunya dan keramat di kalangan warga Bali. Untuk ke kuburan ini, hanya ada satu cara, menaiki perahu dari Desa Trunyan. Apabila tiba di desa, daftar nama, bayar ‘tambang’ perahu dan kemudian nama pendayung sampan yang membawa anda akan dipanggil. Pendayung akan membawa anda ke kuburan yang terletak kira-kira 200-300 meter dari Desa Trunyan.

Di desa ini, penduduk yang mati tidak ditanam. Mayat hanya diletakkan di sisi pokok dan dibiarkan sehinggalah tengkorak dialihkan untuk memberi ruang kepada mayat baru. Ada 11 ancak saji (penutup mayat) dan mayat yang paling lama akan dialihkan untuk diganti dengan mayat baru. Namun kuburan ini hanyalah untuk mereka yang mati secara normal. Matinya semulajadi dan bukan kerana kemalangan. Wanita juga tidak boleh mengikut ketika mayat dihantar ke kuburan ini.

Di perkuburan ini sudah pasti mistiknya dapat dirasakan. Apalagi pohon Taru Menyan begitu gah dan berjuntaian dengan akar kayu, memang menaikkan bulu roma. Jika berkunjung ketika senja atau malam hari, hmmmmm elok jangan buat.

Ketika ke sana, pemandu arah bercerita bahawa beberapa tahun dahulu ada pengunjung (bule / mat saleh) cuba menyeludup keluar sebiji tengkorak. Entah bagaimana dia dapat mengambil satu tengkorak dan meletakkannya di dalam beg tanpa pengetahuan penjaga di situ. Di dalam perjalanan pulang, perahu yang dinaiki tidak boleh rapat ke pinggir desa kerana cuaca yang tidak tenang dan ribut. Kemudian barulah dia mengaku kepada pendayung sampan, dan berpatah balik memulangkan tengkorak tersebut.

Untuk ke sini, anda harus bersedia untuk mengeluarkan rupiah yang agak besar. Supir, penunjuk arah (yang menunggu di jalan sebelum sampai ke Desa Trunyan), pendayung sampan dan derma (seikhlas hati) ketika tiba di kuburan. Kendatipun begitu, melihat dan merasai suasana perkuburan Bali asli yang sudah berdiri selama ratusan tahun semestinya menjanjikan pengalaman yang berbeza.

Semasa kami di sana, mayat yang paling baru… hanya berusia satu minggu. Walaupun wajahnya sudah mereput dan berwarna hitam, namun langsung tidak berbau.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s