Apokalips II

Selepas menunaikan ibadah berbuka puasa, aku kekenyangan. Sudah menjadi kelaziman setiap kali kenyang, aku akan menggerakkan tapak tangan mengikut putaran jam di perut.

Setelah merasakan waktunya telah tiba, aku naik ke katil dan baring.

Kira-kira jam 8:30, aku meluncur di atas jalanraya membelah kedinginan malam menuju Putrajaya Sentral. Hari ini aku akan pulang ke JB dengan kenderaan paling sedap di dunia yakni bas. Pada pendapat aku, semua orang yang mahu pulang ke kampung dengan bergaya dan rileks harus menaiki bas. Kau boleh buat apa sahaja di dalam bas. Baca buku, dnegar lagu, menulis di laman web, tidur dan berbagai lagi. Tapi sebenarnya kalau naik kereta pun best. Yang penting bukan ko bawak.

Di bawah sinar rembulan, aku tenang menuju Putrajaya Sentral. Bulan yang terang dan penuh mengingatkan aku ketika berkhemah di Karangasem, Bali. Mujur ketika itu bulan naik ke langit kira-kira jam 10. Jadi kami mempunyai kesempatan untuk menangkap gambar bintang dan cakerawala tanpa gangguan sinaran purnama. Kegelapan adalah penting jika kau mahu menangkap gambar Bima Sakti. Tempat yang tiada pencemaran cahaya adalah tempat yang tiptop untuk melihat bintang kejora dan menjelmakannya ke dalam bentuk foto.

Di Putrajaya Sentral, aku membidik sasaran yang paling tepat untuk meletakkan motor. Setelah yakin dengan sudut yang dipilih, aku parking. Motorku sudah siap dikunci dan diletakkan mangga, kini hanya tawakal kepada Tuhan supaya tidak terjadi apa-apa.

10 minit menunggu dan bas yang membawa harapan untuk aku pulang ke kampung halaman tiba. Aku tersenyum dan mengeluarkan tiket sambil menyemak nombor tempat duduk. Setelah tiket disemak, aku melangkah masuk ke dalam bas. Langkah pertama masuk ke dalam bas, lagu Apokalips bergema memenuhi ruang benakku.

Ada masanya aku suka berteman,
Ada masanya aku suka bersendiri,
Ada masanya aku suka berjalan,
Ada masanya aku suka berehat.

Apokalipssss, apokalipssss, apokalips apokalipssssssss.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s