Masa itu kencana

Hampir setiap kali berkunjung ke gerai/warung/restoran milik bangsa melayu, saya akan menghadapi masalah besar yang agak sukar dibawa berbincang. Urat di leher menjadi tegang, penumbuk akan dikepal. Perasaan untuk mengangkat kaki ke udara dan melayangkannya ke muka seseorang akan membuak-buak.

“Ada duit kecik bang?”

“Besarnya duit bang.”

“Alamak bang, abang datang balik nanti boleh?”

“Tak cukup duit la bang. Abang amek goreng pisang lagi RM2 boleh?”

“Kejap bang, saya pergi pecahkan duit.”

Mengapakah senario ini terjadi berkali-kali? Di manakah jatidiri dan naluri sebagai seorang peniaga yang pernah menyala dan membara di dalam dirimu? Bukankah menyenangkan proses jual-beli adalah antara perkara mustahak yang perlu diutamakan? Kalaupun anda tidak masuk maahad tahfiz, bukankah ketika subjek Pendidikan Islam ada menyentuh sedikit tentang muamalat? Takkanlah cikgu Kemahiran Hidup anda sekadar mengajar buat rak pinggan?

Hasil bancian yang telah saya jalankan, 90% orang bersetuju untuk menumbuk meja sebagai tanda protes jika peniaga tiada wang kecil. Lagi 10% pula mungkin terdiri dari mereka yang suka menyebarkan info dan gemar berbincang isu semasa di laman twitter. Entahlah siapa.

Akhir kata, saya berharap supaya adanya drama bersiri jam 7 malam yang akan menyiarkan kisah betapa pentingnya menyediakan duit kecil ketika berniaga. Di dalam drama bersiri itu pula, saya berharap heronya akan membunuh semua peniaga yang ingkar. Mungkin dengan menembak bazooka ke kedai tersebut, atau mungkin dengan sebutir peluru dari Desert Eagle .50 kaliber tepat di dahi.

Barangkali, hanya dengan cara ini kita akan berjaya menyedarkan golongan yang sedang kita bincangkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s