Bahagian 2 – Cameron Ultra Trail 2019

Menuruni Gunung Berembun, aku mempercepatkan langkah namun tetap berhati-hati kerana ligamen lutut aku telah koyak. Jika dulu, jatuh terlingkup pun aku tak kisah. Aku pernah jatuh kerana terlepas satu anak tangga kerana sibuk bermain telefon dan kemudian bangkit semula menyambung bermain telefon.

Dengan lorong denai yang sempit, aku turun mengekori rapat pelari di hadapan. Sebenarnya aku tak peduli sangat jika mereka tidak memberi laluan, sebab aku bukan nak laju sangat. Tapi mungkin kerana perasaan tidak suka diekori, mereka memberi laluan untuk memintas. Kemudian bila aku pula di hadapan dan perlahan ketika melompat dari akar ke akar, aku memberi laluan kembali kepada pelari yang mengekori di belakang. Kemudian aku memintas kembali dan dipintas. Perkara ini berulang sampailah turun dari Berembun.

Sampai di satu bahagian, memang perlu turun menggelongsor. Turun berdiri dan kau pasti tergolek. Ada seorang pelari yang menggelongsor tanpa merendahkan badan. Terdetik di hatiku mengapa beliau melakukan perkara ini.

Bedebuk!

Beliau tergolek. Semua yang di belakang terperanjat namun aku hanya membuat raut wajah The Rock. (Mengangkat sebelah kening)

“Oh my god!” kata seorang pelari.

“Are you hurt?” tambah seorang pelari di belakang.

“Aiyaaa, this one got no choice la. Pelan pelan la.” kata wanita di belakang aku.

Pelari yang terjatuh tadi hanya bangun dan mengelap kesemua lumpur yang melekat di tangan dan badan sambil berkata,

“Okay okay. Sikit saja.”

“Take care man. Slow slow.” kata aku melintasinya.

Kemudian aku melalui bahagian jalanraya dan tiba di CP3 yang mempunyai COT 5 jam setengah. Aku tiba di situ 4 jam setengah selepas mula berlari, bermakna aku ada buffer time sebanyak satu jam.

“This is great!” Kataku kepada diri sendiri.

Sebaik menambah bekalan air, dan makan kurma serta pisang, aku meneruskan perjuangan. Kali ini menuju CP4. Sebuah checkpoint yang mempunyai COT 6 jam setengah.

Sayangnya jalan menanjak yang menantang di hadapan adalah jalan yang menguji rohani dan jasmani. Jauh betul CP4! Aku berjalan pantas sambil beristigfar dan bertanya mengapa aku melakukan semua ini. Setiap selekoh, aku akan nampak selekoh seterusnya yang berada lebih tinggi. Gila, gila.

Tidak lama kemudian aku bertembung dengan rakan karibku bernama Faizal atau lebih mudah dikenali sebagai Abang Ejai. Dia sudah tiba di CP4 dan membuat pusingan U. Sedikit info tentang Abang Ejai. Abang Ejai adalah rakan seperguruanku ketika belajar di KPM Indera Mahkota Kuantan dahulu. Beliau sering memegang jawatan tinggi yang melibatkan sukan kerana staminanya yang sangat tinggi. Ya, orang melantiknya hanya kerana beliau mempunyai stamina tinggi.

Kami berjumpa dan aku rasa ingin memeluknya kerana ranjau perjalanan Cultra yang sangat berliku untukku. Aku merasakan sedikit bahagian tubuhku telah pun mati. Baru sahaja nak peluk, dia ajak selfie.

Aku mengeluarkan telefon dan selfie. Berlatarbelakangkan kebun teh.

“Tak jauh dah, lagi 300 meter CP4.” kata Abang Ejai berlalu pergi.

Aku meneruskan perjalanan ke CP4, 200 meter kemudian seorang pelari yang juga sudah membuat pusingan U, menegur dan berkata,

“Tak jauh dah CP4, lagi 300 meter.”

Entah kenapa tiba-tiba aku merasakan Abang Ejai tidak pandai mengukur jalan.

bersambung…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s