Seni jemuran

Ketika aku sibuk menekan punat DualShock4, mesin basuh berbunyi menandakan tamatnya sebuah basuhan. Basuhan kali ini mengandungi tudung dan jersi bola.

“Nanti you sidai ya. Bila-bila pun boleh.”

Aku akur. Aku akan menggalas tanggungjawab ini sebagai seorang suami yang mithali.

Namun di sudut hati aku sedikit gelisah dan terganggu. Menyidai tudung adalah perkara yang sukar. Kalau baju dengan seluar, mudah sahaja. Senang kata urat saraf tanganku tidak berapa sesuai digunakan untuk menyidai tudung.

Habis satu perlawanan, aku tutup PS4 dan mengambil bakul lalu pergi ke mesin basuh. Aku mahu tidur awal untuk bangun awal dan pergi berlari. Maka aku perlu bergegas menjemur tudung.

Aku memulakan kerja menyangkut tudung dengan doa. Sehelai demi sehelai aku lipat dan letakkan di penyangkut. Begitu tertib dan rukun. Satu persatu tudung berjaya digantung. Aku berasa bangga dengan hasil kerjaku. Inilah yang dinamakan kejayaan. Aku teringat perbualan teman-teman di pejabat yang menyatakan suami mereka menjemur tudung secara ala kadar dan asal boleh sahaja. Aku tersenyum sinis mengingati suami mereka yang tidak berseni dalam menjemur tudung.

Tiba-tiba isteriku membuka pintu kamar dan melihat hasil kerjaku di ampaian. Dia meninjau dan memberi sebuah jelingan tajam.

Entah mengapa tiba-tiba jantungku berdegup kencang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s